vr tielt2covs fairplayknvb logo5

dinsdag 28 januari 2020 19:30

Denk eens aan de cognitieve driehoek

driehoekEen tijd geleden zag ik een interessante YouTube videoreeks over gedrag van kinderen in groepen. Wat mij hierbij vooral is bijgebleven is de cognitieve driehoek, en nadat ik het filmpje had gezien wilde dit mij maar niet loslaten.
Nadat ik het filmpje gezien had wist ik dat ik dit wilde delen met jullie, want ook in onze hobby hebben we naast de spelregels van het spelletje heel vaak te maken met gedrag van spelers. En of het nou volwassenen zijn of kinderen, de regels van het gedrag gaan in mijn ogen voor beiden op.
 
Maar wat kunnen we hier nu uit halen, wat is het leermoment? Dat was mij op dat moment nog niet echt duidelijk. Maar nu ik het eens heb laten bezinken denk ik dat het mooi is om dit filmpje te laten zien, en dat de meerwaarde er in zit is dat het een stukje kennis is die toegevoegd kan worden aan je ‘toolbox’ als scheidsrechter.
Niet alle kennis hoeft te zitten in direct toepasbare kennis op het veld, zie deze kennis meer als een ondergrond om wat meer van het gedrag van spelers te kunnen begrijpen. 

Ik zou zeggen, veel kijkplezier! De video staat onder aan de pagina!
 
Wat kun je hier nou van meenemen? Dat gedrag hetgeen is wat aan de oppervlakte zit maar dat dit gestuurd wordt door gevoelens en gedachtes.
En dit geldt niet alleen voor de voetballers en coaches natuurlijk, maar ook voor jezelf als scheidsrechter. Jij staat anders te fluiten als je een rotdag hebt gehad of als er net iemand is overleden ten opzichte van een dag waarbij alles perfect ging en je net te horen hebt gekregen dat je promotie hebt gekregen.
Als conclusie kunnen we dan stellen dat alleen sturen op gedrag vaak niet werkt omdat we de onderliggende gevoelens en gedachten niet kennen. En die ga je in een voetbalwedstrijd van 2 x 45 minuten ook echt niet naar boven krijgen bij 22 spelers, wisselspelers en coaches.
Dat hoeft gelukkig ook niet, maar met deze kennis weet je nu wel waar gedrag uit voort komt en kun je misschien eens in een 1 op 1 met een speler eens vragen waarom hij dit gedrag vertoont. Misschien dat je dan een glimp krijgt van de achterliggende gevoelens en gedachten.
Heel veel fluitplezier gewenst!
Gelezen: 54 keer Laatst aangepast op maandag 09 maart 2020 23:01

Media